Made in Tilburg, voor een
duurzamere toekomst!
Wist je dat de textielindustrie een van de meest vervuilende bedrijfstakken ter wereld is? Daarnaast zijn goede arbeidsomstandigheden voor de mensen die in de textielindustrie werken ook geen vanzelfsprekendheid. Als museum voor textiel moeten en willen we daar iets mee. We voelen het als onze taak een bijdrage te leveren aan het besef dat de zorg voor een schonere én rechtvaardige wereld een collectieve verantwoordelijkheid is.
Met by TextielMuseum maken we het gehele productieproces van textiel zichtbaar, zowel in ons eigen TextielLab, als hier online. Want hoe meer we begrijpen van de totstandkoming van textiel en hoe meer inzicht er komt in het soms complexe maakproces, hoe groter de waardering zal zijn voor het vakmanschap en de rol die onze textielexperts en ontwerpers in dit debat spelen.
Natuurlijk zijn we ook kritisch op elke stap die voorafgaat aan het maken van onze producten. Ontdek hier de stappen die wij zetten voor een duurzamere ontwikkeling.
Betere grondstoffen
De producten van by TextielMuseum worden zoveel mogelijk gemaakt van garens met een duurzaamheidscertificaat, waardoor we zowel een beperkte impact op het milieu als fatsoenlijke arbeidsomstandigheden kunnen garanderen. We zetten de volgende stappen om te kiezen voor betere grondstoffen:
We werken aan het verminderen van C02 uitstoot: 98% van onze garenleveranciers zijn gevestigd in Europa en worden gebundeld bezorgd. Hierdoor kunnen we de C02-uitstoot van langeafstandstransport verminderen.
We gebruiken alleen GOTS-gecertificeerd biologisch katoen: Alle theedoeken van by TextielMuseum zijn gemaakt van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen. GOTS betekent Global Organic Textile Standard en garandeert dat het productieproces van een garen vrij is van schadelijke chemicaliën, uitbuiting van mensen of dierenmishandeling. Onze garenleveranciers met dit certificaat worden ieder jaar gecontroleerd op hun processen, van vezel tot garen.
We zeggen nee tegen (micro) plastic afval: Synthetische garens dragen bij aan (micro) plastic afval in lucht- en watervoorraden, vooral wanneer ze gewassen worden. Onze by TextielMuseum theedoeken zijn gemaakt van organisch katoen en leveren dus geen plastic afval op.
Zorgvuldige inkoop van garens: We streven ernaar om alleen garens te kopen die we nodig hebben. Mochten er toch nog garens overblijven, dan gebruiken we deze bij educatieve projecten.
Garenkast in het TextielLab, foto: Dana Dijkgraaf Design
In huis geproduceerd
Al onze producten worden ontwikkeld, afgewerkt, verpakt én verkocht in het museum en het TextielLab, onze specialistische werkplaats. Omdat dit hele proces plaatsvindt onder één dak veroorzaken we geen extra vervuiling of uitstoot vanwege transport tussen verschillende punten in een goederenstroom. Ook de producten die je via onze webshop bestelt worden ingepakt in het museum en direct door het postorderbedrijf naar de door jou gewenste locatie gebracht.
Weefmachine in het TextielLab, foto: Merel van Dooren
Dat kan efficiënter
Overproductie van textiel levert veel afval op. Daarom richten we ons productieproces zo efficiënt mogelijk in, om afval tegen te gaan:
U vraagt, wij draaien: Onze producten worden on demand geproduceerd. Dat betekent dat we onze productie zorgvuldig afstemmen op jouw vraag, zodat we niet blijven zitten met restproducten die niet verkocht worden. Deze duurzamere productiemethode heeft natuurlijk ook haar beperkingen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een van onze producten tijdelijk uitverkocht is of dat de levertijd onverhoopt iets langer is dan dat je van ons gewend bent.
We minimaliseren ons restmateriaal: We maken optimaal gebruik van onze garens door het formaat van onze producten af te stemmen op het formaat van de machine. Op deze manier houden we zo min mogelijk restmateriaal over.
Van restmateriaal tot nieuwe garens: Restmateriaal dat toch overblijft na de productie wordt verzameld en één keer peer jaar naar een recyclingbedrijf gebracht dat dit afval versnippert tot vezels om er weer nieuwe garens van te maken. Niets wordt weggegooid!
Oog voor de helden achter de schermen
De producten van by TextielMuseum worden van A tot Z in huis gemaakt en verkocht. Hierdoor hebben we goed zicht op de arbeidsomstandigheden van de vakmensen die hierbij betrokken zijn. We werken met een divers team, waarin ook ruimte is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen zet ons team zich elke dag met veel plezier in om te doen wat ze het beste kunnen: een stukje textiel vakmanschap afleveren dat tot in de details klopt.
Astrid werkt producten vakkundig af op de confectie afdeling, foto: Maria van der Heyden
Kennis is kracht
Ons aandeel in het maatschappelijke debat over duurzaamheid in de textielindustrie is kennis uitwisselen. Dat doen we zowel met onze tentoonstellingsprogrammering als met onze educatieve programma's en bibliotheek. Hier vind je een breed scala aan literatuur en archiefmateriaal over garens, verven en duurzaamheid. Deze informatie is voor iedereen toegankelijk, van ontwerpers en kunstenaars die in ons TextielLab werken en bedrijven waar we mee samenwerken tot geïnteresseerde museumbezoekers.
Door kennis uit te wisselen over duurzaamheid creëren we niet alleen bewustzijn over de misstanden in de industrie, maar willen we ook makers en textielontwikkelaars op een positieve manier inspireren om het beter te doen. Want wij geloven dat een constante uitwisseling en verbreding van kennis ons dichter bij een duurzamere toekomst brengt.