HAAL EEN STATEMENT IN HUIS
  • Nederlands
  • Theedoeken met een Tilburgse twist

    23 / Nov / 2022

    Theedoeken met een Tilburgse twist

    We vroegen Tilburgse kunstenaar Sigrid Calon om een nieuwe serie theedoeken te ontwerpen voor ons eigen interieurlabel by TextielMuseum. Samen met een team van textielspecialisten ging ze aan de slag in het TextielLab van het museum.

    Wat daaruit kwam? Een serie van drie theedoeken die verwijzen naar de textielgeschiedenis van de stad. Een échte Tilburgse souvenir dus! Met de serie theedoeken brengt Sigrid Calon een ode aan weven, de techniek waar de Tilburgse textielindustrie ooit groot mee werd. Geïnspireerd door authentieke Tilburgse weefbindingen uit de museumcollectie creëerde Calon een hedendaags samenspel van textuur en kleur.

     

    Video: Jochem de Vet

     

    "Voor mij was het een groot feest om in het archief van het museum te mogen duiken om inspiratie te halen uit de oude Tilburgse weefboeken."

    - Sigrid Calon

     

    Foto's: Josefina Eikenaar

     

    38 weefbindingen in één theedoek

    De theedoeken bevatten maar liefst 38 verschillende bindingen, waaronder een aantal uit de historische Tilburgse weefboeken en een aantal zelfontwikkelde bindingen. De rafelrand aan het begin en het eind van de theedoek is bewust niet afgewerkt, omdat het een mooi inkijkje geeft in het maakproces. Je kunt zo precies zien welke garens en kleuren er op elke plek gebruikt zijn. Hang de doek op zoals je wilt, want beide kanten zijn een blikvanger in de keuken.

     

    Foto's: Rene van der Hulst

     

    Over Sigrid Calon

    Ook de oorsprong van Calon’s carrière is te herleiden naar Tilburg, ze studeerde hier aan de Academie voor Beeldende Vorming. Vandaag de dag vormt Tilburg nog steeds de uitvalsbasis voor haar werk. In de loop der jaren ontwikkelde Calon een sterk herkenbaar grafisch handschrift waarin ze speelt met abstracte vormen in verschillende technieken. Ze schopte het tot een solo in De Pont museum en is opgenomen in museumcollecties van o.a. Rijksmuseum, Stedelijk museum en Museum Boijmans van Beuningen.

     

     

     

    Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »