01 / Dec / 2020
Ter gelegenheid van de solotentoonstelling ‘Gedachtespinsels | Dutch Design door Kiki van Eijk‘ lanceert by TextielMuseum een collectie theedoeken ontworpen door Kiki van Eijk. Zelf geteelde tomaten, courgettes en radijsjes uit haar eigen moestuin stelen de show in deze serie theedoeken ter ere van het 20-jarig werkjubileum van de gevierde Dutch designer.
De tentoonstelling
In de tentoonstelling ‘Gedachtespinsels’ stap je in de wondere wereld van de Nederlandse ontwerper. Kiki van Eijk heeft een internationale reputatie opgebouwd met een poëtisch oeuvre van objecten van glas en keramiek, tot meubels en textiel. De tentoonstelling in Tilburg is vormgegeven door Kiki van Eijk in samenwerking met scenograaf Theun Mosk. Elke ruimte is gewijd aan een aspect in haar 20-jarige oeuvre, zoals de verbeelding, het maakproces en de natuur. Ook de nieuwe serie theedoeken baseerde Van Eijk op de natuur, met schetsen van zelf geteelde groenten uit haar moestuin. Museumbezoekers ontdekken het ontwerp- en maakproces van de theedoeken in de expositie en in het TextielLab is live te zien hoe de theedoeken worden geweven op de machines.
Moestuin in huis
Met haar theedoeken collectie genaamd Botanica zet Kiki van Eijk haar moestuin in de spotlight. Zelf geteelde tomaten, courgettes en radijsjes zijn de inspiratiebron voor de krijtschetsen die de basis vormen van haar ontwerpen. Door dunne garens in vijf verschillende kleuren te ‘mengen’ vertaalde ze het rijke kleurenpalet uit haar moestuin naar textiel. Met het patroon in de rand van de theedoek maakt de ontwerper een subtiele verwijzing naar het 20e-eeuws huishoudtextiel uit de collectie van het TextielMuseum, waarbij een sierlijke rand van bloemen en blaadjes heel gangbaar was.
Duurzame ontwikkeling
Alle textielproducten van het label by TextielMuseum zijn lokaal geproduceerd in het TextielLab van het museum. De theedoeken van de Botanica collectie zijn gemaakt van 100% biologisch katoen. Het formaat is wat langer dan de gemiddelde theedoek, omdat de afmeting niet gebaseerd is op het standaardformaat maar op de capaciteit van de weefmachines van het TextielLab. Op deze manier wordt het gehele weefsel wat uit de machine komt gebruikt, zodat er geen restmateriaal overblijft en er dus niets wordt weggegooid. Lees hier wat by TextielMuseum nog meer doet voor een duurzamere toekomst.