HAAL EEN STATEMENT IN HUIS
 • Nederlands
 • Museumcollectie als inspiratie

  Museumcollectie als inspiratie

   

  De museumcollectie als bron van inspiratie

  De collectie van het TextielMuseum bestaat uit meer dan 100 jaar verzameld erfgoed op het gebied van textielvormgeving, beeldende kunst, industrieel erfgoed en literatuur. In deze collectie - met werk van kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers van 1880 tot nu - wordt de kennis over textiel in relatie tot kunst, ontwerp en vakmanschap gewaarborgd. De inzichten die we opdoen uit deze collectie zijn van groot belang om de ontwikkelingen van vandaag en morgen te kunnen interpreteren.

   

  "If I have seen further it is by standing on
  the shoulders of giants."

  - Isaac Newton

   

  Textielontwerper Mae Engelgeer bekijkt collectiestukken met conservator Caroline Boot, foto: Tommy de Lange

   

  Nieuw design geïnspireerd op voorgaande generaties

  Ook voor de nieuwe generatie vormt onze museumcollectie een onuitputtelijke bron van kennis en inspiratie. Tijdens de ontwikkeling van een nieuwe collectie voor by TextielMuseum dompelen ontwerpers zich onder in ons erfgoed om de kennis en kunde uit het verleden te vertalen naar vernieuwde toepassingen. Zo maakten de ontwerpers van Studio Prelude een hedendaagse herinterpratie van de 19de-eeuwse patronen van iconische damastontwerper Chris Lebeau, en kwam de inspiratie voor het tafelgoed van Mae Engelgeer uit onze omvangrijke Bauhaus archieven. Alle producten van by TextielMuseum komen dus voort uit de inzichten die de 'giants’ uit voorgaande generaties hebben opgedaan.

  Op deze manier slaan we een brug tussen de producten die in het TextielLab ontwikkeld worden en onze functie als museum; het collectioneren en presenteren van textiel. We verbinden het verleden met hedendaagse ontwikkelingen in technologie en cultuur en zo ontstaat er nieuw erfgoed voor toekomstige textielliefhebbers.

   

   

   

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »